Bør du skifte tak?

Nordmenn er verdensmestre i oppussing, men det omhandler stort sett interiør av bolig. Fasadevedlikehold er vi ikke like flinke til å følge opp, og vedlikehold av tak er spesielt forsømt.

Du har kanskje hørt det? Den mystiske lyden av vann som drypper, uten at det er noen vask i rommet. Eller kanskje du har sett det begynne å bule under tapeten øverst oppe i et hjørne mot taket?

De aller fleste vil i slike situasjoner skjønne at det er på tide å få fagfolk inn i bildet, men dersom du ikke har noen tydelige symptomer; hvordan vet du at det er på tide å skifte tak? Entreprenørene i Fana Blikk har lang erfaring med bygging og utbedring av tak og fasader, og dette er faresignalene du bør se etter.

Fra innsiden og fra utsiden

Man behøver ikke nødvendigvis klatre opp på taket for å inspisere det. Mye kan gjøres innenfra eller fra bakkenivå.

Det første du bør sjekke er alderen på taket. Dette bør du ha fått dokumentasjon på når du overtok boligen. Et tak bør normalt holde i ca. 30 år. Ta kontakt med Fana Blikk for en uforpliktende vurdering av ditt tak.

Hvordan ser taket ut? Mangler taket takstein betyr dette ikke nødvendigvis at du får lekkasje dersom dekket under er tett, men dersom du ser at takstein er løs eller borte, bør du opp for å ta en titt på underlaget og erstatte ødelagt takstein.

Spesielt på kalde dager vil varmetap fra tak bli synlig fra utsiden. Foto: Flickr.com/kalasmannen (CC BY-SA 4.0
Spesielt på kalde dager vil varmetap fra tak bli synlig fra utsiden. Foto: Flickr.com/kalasmannen (CC BY-SA 4.0)

 

Inspisere eget tak

Du bør sjekke om takstolene har råte, ser ut til å være infisert av sopp eller lignende. Sjekk så tilstanden rundt pipen og andre “hull” i taket. Dette bør du gjøre både fra innsiden og fra utsiden av huset.

Husk at før du klatrer opp på taket, må du passe på at du har en fastmontert stige på taket, slik at du kan bevege deg forsvarlig.

Har taket varmelekkasje?

Smelter snøen på taket raskt eller raskere hos deg enn hos naboene? Dette er en god indikasjon på at du har varmelekkasje. Ofte ser man dette tydelig om man ser flere boliger fra oven. Nyere boliger har snø på taket lengre enn boliger med eldre tak, som ikke er etterisolerte. Et annet tydelig tegn på varmetap via taket, er at det danner seg istapper langs kantene av taket. Dette betyr ikke nødvendigvis at hele taket må skiftes, men kan være en god indikator på at du bør etterisolere taket.

Dersom du skal gjøre arbeid på taket eller skifte hele eller deler av taket bør du ta kontakt med erfarne fagfolk. Fana Blikk sine kompetente medarbeidere står klare til å gjøre en uforpliktende vurdering av ditt tak.

Bestill gratis befaring